BeterLevenPraktijk
Time for other ways

 

 

 

 

 

 

 

 

BeterLevenPraktijk
Rust in je hoofd

Overige angsten en fobieënOverige angsten en fobieën

Paniekaanval is de meest voorkomende angts in de categorie ‘overige’ angst. Gevolgd door de angst om dood te gaan. Dan is er nog de angst voor onweer of bepaalde geluiden. Er bestaan ook  zogenaamde obsessief compulsieve stoornissen zoals smetvrees en dwangneurose. Al met al zijn er duizenden fobieën die onder ‘overige angsten’ vallen. Ze gaan allemaal gepaard met paniek.

Herkenbaarheid

Een eerste paniekaanval wordt door velen niet als zodanig herkend. Dit komt door de lichamelijke sensaties die je ervaart. Je denkt dat er iets ernstig mis is met je gezondheid. Of nog erger, dat je gek wordt of dood gaat.

Lichamelijke symptomen en klachten zijn ondermeer

  • Duizeligheid/ licht in het hoofd voelen
  • Hoge adem/ benauwdheid/ gevoel dat je stikt
  • Hartkloppingen/ versnelde hartslag/ pijn op de borst
  • Tintelingen/ doof gevoel
  • Opvliegers/ koude rillingen
  • Droge mond/ trillen/ zweten

Van paniekaanval tot fobie

Een eerste paniekaanval kan overal plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de auto, op je werk, in een winkel, op straat, in bed. Een logische reactie is dat je dit het liefste nooit meer wilt meemaken.

In de meeste gevallen zal je brein de betreffende plek of situatie gaan koppelen aan de angstige lichamelijke gewaarwordingen. Dit betekent dat je vanaf dat moment een paniekaanval krijgt zodra je in dezelfde situatie komt. Zelfs bij het denken er aan kun je al in paniek raken. Een fobie, ook wel irreële angst genoemd, is geboren.

Wat kan MatriXcoaching doen bij lichamelijke angsten?

MATRIXCOACHING

Lees meer informatie
over MatriXcoaching

aanmelden